Lokacija

Fažana je turističko mjesto koje nudi autentično iskustvo uz more.

Fažana

Fažana je slikoviti ribarski gradić na jugozapadnoj obali istarskog poluotoka, smješten nedaleko od starog grada Pule, idealan za opuštanje i rekreaciju. Također je luka iz koje možete doći do Nacionalnog parka Brijuni, poznatog raja na Zemlji.

Obitelji s djecom će pronaći prekrasne plaže i igrališta, ljubitelji rekreacije razne sportske objekte, zaljubljenici u kvalitetnu hranu brojne restorane, a ljubitelji prirode prekrasnu šetnicu uz more na kojoj svi mogu uživati u zalascima sunca i morskom zraku. Fažana je mjesto bogato poviješću i kulturom, gdje možete uživati u brojnim koncertima i događanjima. Galerije i trgovine s lokalnim proizvodima smještene su u malim i slikovitim kamenim uličicama.

Nemogući simbol Fažane je srdela koju ne smijete propustiti tijekom boravka u Fažani. Može se pronaći u ribarskoj mreži u luci, restoranima i događajima posvećenima ovoj plavoj ribi, na šetnici Ribarskom stazom uz obalu te u Parku srdela! Brojni važni ljudi iz svijeta znanosti, kulture, filma, mode i sporta prošetali su uz Fažansku obalu i uživali u njezinoj ljepoti i miru.

Nacionalni park Brijuni

Nacionalni park Brijuni oaza je veličanstvene harmonije između čovjeka, životinja i biljnog svijeta. Na otocima se nalazi gotovo 700 vrsta biljaka i oko 250 vrsta ptica, dok blaga mediteranska klima čini ovo ugodno lječilište. Nakon što napustite Fažanu, linija zelenih otoka koju vidite s broda, pretvara se u Veliki Brijun, najveći od 14 otoka.

Tragovi dinosaura, ostaci antike i kasnijih razdoblja, dostignuća modernog doba prisutni su u ovom području, čiji je razvoj kao ekskluzivnog odmarališta započeo 1893. zahvaljujući "starom Austrijancu", industrijalcu Paulu Kupelwieseru, vlasniku Brijunskih otoka. Ovo modno primorsko odmaralište i jedno od vodećih lječilišta počelo je razvijati i stjecati popularnost diljem Europe i svijeta, ali je nažalost to završilo početkom Prvog svjetskog rata.

Obala Brijunskih otoka ostala je u sjećanju 90 predsjednika iz 60 zemalja, kao i brojnim filmskim zvijezdama koje su bile gosti Josipa Broza Tita u njegovim rezidencijalnim vilama na otocima. Talijanski pisac i filmski redatelj Pier Paolo Pasolini nazvao je Fažanu "Magičnim malim mjestom" tijekom svog boravka u Istri.

Grad Pula

Bogatstvo rimske arhitekture uzdiže inače svakodnevni Pulu (antički Polensium; Pola na talijanskom) iz prosječnosti. Zvijezda predstave je izuzetno dobro očuvani rimski amfiteatar, usred grada, koji dominira gradskom vizurom i služi kao mjesto za ljetne koncerte i festivale.

Najpoznatiji i najimpresivniji spomenik Pule je ovaj ovalni amfiteatar iz 1. stoljeća, koji gleda na luku sjeveroistočno od starog grada. To je ogromna i zaista veličanstvena građevina, sastavljena isključivo od lokalnog vapnenca i poznata lokalno kao Arena. Osmišljena za održavanje gladijatorskih borbi i s kapacitetom od 20.000 gledatelja, i dalje zadovoljava potrebe masovnog zabavljanja lokalnog stanovništva u obliku koncerata i prikazivanja filmskih festivala.

Prednja strana visokog trijema koji podržavaju šest korintskih stupova, ovaj mali, ali savršeno proporcionalni hram sagrađen je negdje između 2. pr. Kr. i 14. godine. Preživio je kršćansko doba pretvorbom u crkvu, samo da bi bio uništen bombom 1944. godine. Naknadna rekonstrukcija kamen po kamen donijela ga je natrag nešto što vrlo sliči njegovom nekadašnjem sjaju, i sada sadrži malu arheološku izložbu.

Imate pitanja? Naš tim Vam stoji na raspolaganju!